De weg naar de Trail du Hérou van Arne Heirbaut

De voorbije weken stond op het programma een adventure raid, een 10km loop op de weg en het Belgisch Kampioenschap trailrun (Trail du Hérou – 39km). Een gevarieerd wedstrijdprogramma was het zeker! Voor ik aan het verslag begin nog een korte schets van hoe mijn jaar eruit zag/ziet. Na in juni af te studeren als fysiotherapeut trainde ik volop voor mijn eerste ultra: de Trail des Fantômes 50k. Nadien wilde ik die conditie aanhouden voor een reeks wedstrijden in september (RBKC Challenge – Ballonloop – Trail du Hérou – Houffaraid – Trail des hautes fagnes) om dan een weekje rust te nemen en zo weer op te bouwen naar Olne-Spa-Olne (70km) eind november.

RBKC Challenge

De eerste wedstrijd van het drieluik was dus de RBKC Challenge: 6km kayak – 8km trailrun – 38km mountainbike in duo. Mijn vaste partner in dit soort wedstrijden is al enkele jaren Kris Henderieckx. Zoals gewoonlijk hadden we het moeilijk in het kayakken, niet helemaal ons ding, maar bleken we in topvorm in de trailrun! De 8km begon met een technisch gedeelte langsheen de Barrage van Nisramont om vervolgens 4km geleidelijk te klimmen naar de wisselzone. We stormden al snel richting top 5 door sneller dan iedereen over de mooie paden te navigeren. Met de Trailroc heb ik ook meer grip dan mijn teammaat op deze trails, waardoor ik conditioneel met wat overschot kon lopen. We wisselden uiteindelijk als tweede en maakten na 10km mountainbike de aansluiting bij de koplopers. Zij bleken sterk en we wisten niet onmiddellijk hoe we van hen zouden wegrijden. Op een lange geleidelijke klim na ongeveer 20km bleken we plots een kleine voorsprong te hebben en die hebben we niet meer losgelaten!

Er zou echter nog 1 verrassing volgen aan de finish: boogschieten! Na de aankomst kreeg ieder team 6 pijlen en kon er per pijl tot 60 seconden bonustijd gewonnen worden. Gelukkig bleek dat we meer dan 6 minuten voorsprong hadden op het tweede team aan de finish en dus al zeker waren van onze overwinning, want mijn eerste pijl vloog recht de struiken in!

Een verslag van de wedstrijd van de lokale tv-zender: https://www.tvlux.be/video/sport/la-roche-264-participants-au-rbkc-challenge_29785.html. In zwart-oranje uitrusting van de WaaslandMTBSchool komen we enkele malen in beeld en op het einde werd ik geïnterviewd.

Ballonloop

Een week later volgde deel 2 van het drieluik: een stratenloop van 10km in Sint-Niklaas. Geen Trailroc aan mijn voeten deze keer, maar wel de Roadclaw voor dit biljartvlakke parcours. Mijn tijd was 34’53”, een nieuw PR. Het lopen aan die hoge snelheid heb ik mij nog niet volledig eigen gemaakt, maar ik merk dat ik vaak op de snelle stukken van een trail moeite heb om het tempo van mijn tegenstanders te volgen, vandaar deze wedstrijd. Tot km 5 kwam ik in aanmerking voor het podium, maar uiteindelijk zakte ik weg naar een 9e plaats. De 8e plaats was voor Stijn van Lokeren, die een week later Belgisch Kampioen trailrun zou worden op de ultra afstand.

BK Trail du Hérou

Tot slot volgde een week geleden het hoogtepunt van deze 3 wedstrijden: het BK Trail du Hérou. Het parcours was 39km lang en uitermate technisch! Met zeer steile klimmen, klauteren op handen en voeten uit het dal  en passages over ‘Le cheslé en le Hérou’ is dit bijna een skyrace in België. Vertrekkend vanuit Nadrin is het parcours bovendien nagenoeg volledig off-road met maar liefst vijf river crossings doorheen de Ourthe!

De start was bergaf de vallei in om dan na 1km onmiddellijk de bevreesde ‘mur de l’ourthe’ te beklimmen. Ik had mij top-20 als doel voorgenomen en positioneerde mij ongeveer op die positie. Het zwaartepunt van het parcours lag in de eerste 15km en ik bevond met steeds tussen die 15e en 20e plaats. Ik voelde me sterk bergop, maar voelde wel dat ik fysiek geen topdag had, bergaf hield ik me staande. Ik keek er echter naar uit om mij helemaal uit te leven op Le Cheslé en Le Hérou, de 2 technische rotspassages met zelfs een behoorlijke via ferrata pasage op le Hérou. Helaas was de route daar niet ideaal uitgepijld wat voor druk verkeer zorgde op de rotsen en onnodig tijdsverlies. Enkel tijdsverlies op de top 5 weliswaar, voor de posities 5 tot 20 speelde dit geen rol onderling.

Het tweede deel van de trail was vanaf dan meer een afwisseling tussen plots recht omhoog uit de vallei, een snelle afdaling en een vlak stuk langsheen de rivier. Meer beloopbaar dus en hier kwam dan ook de kracht van de Trailroc als ideale schoen aan de beurt. Ik kreeg het fysiek echter lastig met enkele kwaaltjes aan spieren en verloor enkele plaatsen. Uiteindelijk luidde ik de bel aan de finish als 17e,  op slechts 1 minuut van de 14e plaats.

Verslag op TV luxemburg: https://www.tvlux.be/920_coureurs_au_trail_du_herou-29887-999-309.html

Dit is een grote verbetering op mijn BK van 2 jaar geleden en ik ben er zeker van dat ik volgend jaar kan strijden voor een plaats in de top 10!

Speciale vermelding voor mijn materiaal: Net zoals in de Trail des Fantômes was de Trailroc met de All Terrain sokken een ideale combinatie voor lange afstand op technische trails en vele waterpassages. Mijn spieren beperkten mijn prestatie in het tweede deel van de trail, maar van mijn voeten heb ik niets gevoeld! Nog beter voor de eerste 15km was misschien wel de X-talon 230 met de Sticky Grip geweest, zeker indien de rotsen nat geweest zouden zijn, maar het beter beloopbare tweede deel zorgde ervoor dat de Trailroc toch de betere optie was.

Planning

Nu volgt de Houffaraid (22/09), opnieuw een adventure raid waar we onze overwinning van vorig jaar verdedigen. Een week later (29/09) sta ik mogelijks aan de start van de Trail des hautes fagnes, een zeer mooie trail in Xhoffraix. Nadien zal ik een weekje rust nemen om vanaf dan toe te werken naar volgend jaar via Olne-Spa-olne (25/11).

Volgend jaar staat alvast de Epic Series op het programma. Een combi klassement voor uithoudingssporters met de Epic 100, 200 & 300. Respectievelijk 100km trailrun in Spa (juni), 200km mountainbike in Waver (februari) en 300km fietsen op de weg in Kluisbergen (mei). De bedoeling is om dit programma aan te vullen met minstens 1 skyrace, mogelijk OCC en andere grotere trailruns in België. Oh ja, ik kijk ook naar enkele mogelijke FKT’s in België, zoals bijvoorbeeld GR 16 – GR 15 of de Eisleck trail.

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl

0

Your Cart