Sporter van de maand – Iwan Brink

De 37-jarige triatleet doet die dit jaar twee halve triathlons en twee marathons op de planning heeft staan. Daarnaast spant hij zich via zijn triathlonteam in voor de Stichting Tegenkracht. Benieuwd naar zijn optimale wedstrijdvoorbereiding?

 

Naam
Iwan Brink

Leeftijd
37 jaar

Sport
Triathlon, hardlopen en vaak één keer per jaar een zwemtocht.

Werk
In het basisonderwijs verschillende managementtaken en één dag voor de klas. In opleiding voor directeur op een basisschool.

 

“Je leert het meest van de dingen die mis gaan.”

 

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Vorig jaar heb de halve triathlon van Vroomshoop voor het eerst onder de vijf uur gefinisht. Dit waren veel kleine rondjes voor het fietsen en lopen. Ik vind dit soort laagdrempelige wedstrijden altijd wel mooi. Laatst heb ik meegedaan aan de Sallandtrail, wat ook een voorbeeld is van zo’n gemoedelijk evenement.

Doordat ik mij zo goed voelde na deze halve triathlon, heb ik mij ingeschreven voor de marathon van Amsterdam en met slechts één keer een training van 28 kilometer een PR gelopen, namelijk 3 uur en 46 minuten.

Daarnaast zit ik in het Tri Team Tegenkracht, dat uitkomt in de derde divisie van de Teamcompetities. Hiermee proberen we ook wat aandacht te creëren voor Stichting Tegenkracht. Deze stichting zet zich in door kankerpatiënten te ondersteunen met een sportplan op maat.

Hoe ziet jouw optimale wedstrijdvoorbereiding eruit?

Ik ben altijd iemand die alles onder controle houdt. Voor een triathlon heb ik standaard een lijst in mijn agenda met wat ik mee moet nemen. Dit lijstje check ik wel drie keer en toch gaat er altijd wel wát mis. Dit is juist ook wel de charme van het sporten. Zo heb ik een keer mijn linkerschoen aan mijn rechterpedaal vast geklikt en mijn rechterschoen aan mijn linkerpedaal.

Goed voorbereiden op een race begint al op de woensdag met niet teveel bijzonders meer doen. Op de dag zelf op tijd eruit, het liefst al anderhalf uur van tevoren om goed te eten en goed wakker te worden voor het vertrek. Qua eten altijd een bakje kwark met Cruesli met fruit en een goede bak koffie.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Je leert het meest van de dingen die mis gaan. Voor mijn eerste marathon liep ik teveel kilometers in de voorbereiding waardoor ik niet fit aan de start verscheen.

Mijn tweede marathon was ik ziek tijdens de voorbereiding en dan kun je er beter niet aan beginnen.
Je moet iets eerst een keer ervaren hebben, zodat je weet wat je te wachten staat. Of het nu een triathlon, hardloopwedstrijd of trailrun is. Ik leg de lat behoorlijk hoog maar doe de eerste keer mee om de finish te halen. Vanuit die eerste ervaring kun je toewerken naar een snelle tijd voor de volgende keer.

Er komt natuurlijk zoveel bij het sporten kijken en je bent afhankelijk van de vorm van de dag. Tijdens de race moet je niet alleen voldoende drinken, maar ook echt je lichaam afkoelen. Het liefst pak ik bij een drankpost twee bekers. Een om te drinken en één om de lichaamstemperatuur mee naar beneden te brengen.

Welk evenement staat al lang op de planning? En waarom heb je deze nog niet gedaan?

De afgelopen drie jaar ben ik gestart met langere afstanden voor de triathlon en marathon. Dit heeft ermee te maken dat ik ooit nog een keer een hele triathlon wil gaan doen. Dit jaar doe ik twee keer een halve triathlon en twee keer een marathon. In Nederland trekt de Frysmân mij juist wel, die is wat kleinschaliger dan de Challenge Almere. Ik ben teveel triatleet om te zeggen dan dit een eenmalig iets is op een bucket list waar ik naartoe wil werken. Ik wil niet alleen finishen, maar juist racen.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Ik train nu best veel alleen, omdat het makkelijk is om je eigen planning af te stemmen. Ik heb niet echt een uitgesproken favoriet, maar Bas Diederen en Evert Scheltinga zijn wel mooie namen. Dan zou ik wel graag een hele week samen doorbrengen om zoveel mogelijk samen op te trekken en te kunnen leren.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Ja, zeker weten. Strava is voor de buitenwereld, Trainingpeaks is voor jezelf en dan staat het ook nog in Garmin Connect. Ik ben altijd gek op statistieken zoals bijvoorbeeld de links-rechtsbalans
We hadden gisteravond een looptraining en toen was de batterij leeg van de hartslagband…

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Dit zijn de trailschoenen. Ik moet zeggen, dat wij met onze loopgroep de Warmlopers, niet heel vaak offroad lopen. Het is wel veel leuker en laagdrempeliger. Nadat de tijd wordt verzet gaan we wel weer in het bos trainen. Ik heb een keer een set trailschoenen gekocht met kleine spikes, de Oroc 280.

Ik loop vandaag op de naaldhakken van mijn vrouw zeg ik dan gekscherend wanneer we een stukje over de weg moeten en iedereen zich afvraagt waar het geluid vandaan komt. De schoenen hebben enorm veel grip en weinig demping, wat mij erg aanspreekt.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Als je ze aantrekt moet het gelijk goed zitten. na tweehonderd meter weet je al of ze goed zitten. Het belangrijkste vind ik de pasvorm en de afwikkeling van de voet. Het moet vooral soepel zitten in de voorvoet. Ik heb in alle schoenen elastiek zitten. Ik haal de veters er altijd gelijk uit, zodat ik de schoenen nooit te strak heb zitten.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Het moet niet te los zitten. ik loop het liefst hard in mijn trisuit. Een goede ademende stof om je warmte kwijt te kunnen is ook fijn.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Dat is een hele moeilijke. Ik heb natuurlijk niet zo heel veel spullen van Inov-8. Wat ik belangrijk vindt, is hoe je als persoon bent. Soms moet je verder kijken om je heen en voor een goed doel.

Dat probeer ik ook mee te brengen in het lopen. Wanneer je wordt ingehaald een compliment te geven of wanneer je een stukje samen kunt optrekken. Wanneer je oog hebt voor de ander is het natuurlijk ook leuk wanneer zij dat een keer voor jou hebben via deze verkiezing.

inov-8, sporter van de maand

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl