Sporter van de maand – Matthijs Kleverlaan

De sporter van de maand is Matthijs Kleverlaan. Naast verschillende lange afstanden trails loopt hij ook graag prachtige routes op eigen gelegenheid door de bergen.

 

Naam
Matthijs Kleverlaan

Leeftijd
37 jaar

Sport
Hardlopen en snowboarden

Werk
User Experience Designer bij Intersport International. Onder andere de optimale gebruikerservaring ontwerpen voor de webshop en de digitale schermen in de winkels.

 

“Je moet goed naar jezelf luisteren. Is het je waard om verder te gaan om alleen je doel te behalen of is het belangrijker om veilig terug te komen.”

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

In racevorm is dat de OCC van twee jaar geleden. Dat is de race tijdens de UTMB van 55 kilometer. Die dag was er de hele dag regen. Het was afzien, maar toch ook echt genieten van de mooie omgeving.

Op eigen iniatief, 2 jaar geleden in de Alpen in Zwitserland, ik was toen op vakantie en om 6 uur in de ochtend alleen vertrokken. Ik geef dan om de paar uur een update waar ik ben. Zo ben ik toen van Grächen naar Zermatt gelopen, dit is onderdeel van de Ultra Tour Monte Rosa (UTMR).

Hoe ziet jouw optimale wedstrijdvoorbereiding eruit?

Mijn optimale wedstrijdvoorbereiding begint een aantal weken of maanden van tevoren met krachttraining en 40 tot 60 kilometer per week hardlopen. Hiermee wil ik het lichaam klaar maken voor de zware inspanning.

De avond voor de wedstrijddag ligt alles al klaar, zodat ik geen stress heb. Zelfs mijn ontbijt ligt al klaar. Op de wedstrijddag zelf eet ik mijn havermout, trek ik mijn outfit aan en pak ik mijn tas. Deze is de avond ervoor al drie keer gecheckt. Bij de start heb ik geen stress meer, want dan weet ik dat ik niets meer kan veranderen. Dan heb je alles gedaan wat je kon doen en anders ga je het wel merken.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Zonder race heb ik zelf in de berg bepaalde routes gelopen. Op een gegeven moment zat ik op bijna 3000 meter hoogte en zag ik het bewolkt worden en werd het kouder. Ik was al paar stukjes sneeuw overgestoken en wat rotsvelden en voelde mij steeds onveiliger in de omgeving doordat ik helemaal alleen was. Ik heb toen besloten om maar om te draaien en terug te gaan. Wanneer ik met meerdere mensen was geweest was ik misschien wel door gegaan. Wat ik toen heb geleerd is, veiligheid boven alles.

Je moet goed naar jezelf luisteren. Is het je waard om verder te gaan om alleen je doel te behalen of is het belangrijker om veilig terug te komen. Veilig terugkomen is de basisregel. Wanneer je hierover twijfelt en je hebt alleen jezelf om mee te spiegelen dan moet je weten wat de juiste beslissing is. Ik was toen nog niet vertrouwd in de omgeving. Hiervoor moet je vaker dit soort omgevingen opzoeken om hierin beter vertrouwd te raken.

Welk evenement staat al lang op de planning? En waarom heb je deze nog niet gedaan?

Op mijn wensenlijstje staat onder andere de UTMR en dan de drie- of vierdaagse etappe. Ik heb niet het doel om deze afstanden in één keer te lopen.

Daarnaast ik wil in het Lake District de Bob Graham Route lopen met een paar maten in twee of drie dagen. Via Inov-8 heb ik twee jaar geleden het ‘Get a Grip’- weekend gewonnen wat in The Lake District was. Toen hebben we meegedaan aan een fellrace van 10 mile. Ik wist niet dat dit gedeelte van Engeland zo mooi was en ga er zeker terug komen.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Ik kwam in Innsbruck Philipp Reiter tegen. Hij woont in die omgeving, en rent en klimt vaak bijzondere routes dat lijkt me heel mooi om te doen. Ik ben iets minder van het hele lange rennen, maar meer van de afwisseling van het rennen, klauteren en omhoog hiken. Hij zoekt veel van dit soort routes zie ik op zijn social media en dit lijkt me heel uitdagend om ook te doen.

Vanuit Inov-8 perspectief zou ik ook wel een keer met Damian Hall willen trainen. Ik heb hem bij de UTMB zien praten en hij leek mij zo laid back. De Engelsen zijn heel sociaal en nuchter en willen graag een praatje maken tijdens een evenement. Denk dat Damian een heel nuchtere maar toch gefocuste runner is.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Ja, ik denk het wel eigenlijk. Ik fiets altijd naar mijn werk en zelfs dat soort dingen registreer ik op Strava. Wandelen ook, dit noem ik dan hiken, dat klinkt wat interessanter. Ik wil alles graag registreren.

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Ik gebruik heel veel producten, omdat ik destijds de luxe had om een Inov-8 kit te ontvangen. De beste producten vind ik de waterpoof Race Pant en de All Terrain Gloves. De Race Pant is super flexibel, ademend en ik ben beschermd tegen regen.Je krijgt het vaak warm als je een regenbroek aan doet maar bij deze heb ik daar echt geen last van, wat er voor zorgt dat ik niet twijfel om hem aan te trekken. Het klinkt als een marketingpraatje, maar zo ervaar ik het echt. De All Terrain Gloves vind ik ook super. Bij andere gloves begon ik vaak te zweten, maar deze zijn heerlijk ademend en een beetje waterafstotend.

Qua schoenen heb ik de Trailroc 285. De eerste vijftig kilometer was ik hier nog niet echt over te spreken, ik twijfelde of ik genoeg grip zou hebben, maar nu ben ik ze erg gaan waarderen. Ze hebben zich bewezen in de alpen qua grip over natte stenen over modderige paden en raakte er echt vertrouwd op.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Grip! Dat is superbelangrijk. Hoe lekker een schoen ook zit, hoe mooi die ook is. Wanneer je geen grip hebt heb ik hier niets aan. Je moet wel overeind blijven staan.

Verder ben ik niet zo’n minimale loper, dus wil ik ook graag wat demping hebben in mijn hiel. En een schoen moet ook gewoon vast blijven zitten. Je wil niet hoeven te stoppen om nog een keer je veters te strikken.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Goede racekleding moet niet te warm zijn. Ik heb er een handje van om mij iets te warm aan te kleden. Goed ademend, sneldrogend en moet niet schuren.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Ik doe bijna alle activiteiten qua trailrunning in Inov-8 kleding. Voor iedereen die ik erover spreek ben ik een soort ambassadeur voor Inov-8. Heel veel mensen kennen het merk nog niet, maar aan hen leg ik uit waarom het zulke goede producten zijn. Ik ben toen ik in het Lake District ben geweest wel echt fan geworden van de producten. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van de producten.

 

 

 

get a grip, inov-8, race pant, trailroc

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl