Sporter van de maand – Lisan de Vries

De sporter van de maand is Lisan de Vries. Zeer gedreven en succesvol binnen de OCR en survivalrunning. In 2017 werd ze Europees Kampioen OCR bij de elite vrouwen.

 

Naam
Lisan de Vries

Leeftijd
40 jaar

Sport
OCR en suvivalruns

Werk
Nucleaire geneeskunde. Analist radiofarmacie bij het ziekenhuis in Leeuwarden.

 

“Wanneer mijn rusthartslag wat hoger is, zorg ik dat ik wat extra rust pak.”

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Dat ik in 2017 Europees Kampioen ben geworden bij OCR bij de elite vrouwen.

In 2006 ben ik begonnen met het trainen voor survival. Vanuit het televisieprogramma de Ultimate Fitness Challenge heb ik kennis gemaakt met de sport. Dit vond ik zo mooi dat ik survivalruns ben gaan doen en ook competitie. Tussendoor ben ik er even tussenuit geweest door zwangerschap en ongeveer drie of vier jaar geleden voor het televisieprogramma Nederlands Ruigste heb ik de draad weer opgepakt.

Dit smaakte weer naar meer en ben ik weer fanatiek competitie gaan doen. Toen heb ik zo’n goed seizoen gedraaid, dat ik drievoudig Nederlands Kampioen ben geworden bij alle afstanden binnen de survival. Door een tip van een vriend ben ik het gaan proberen bij de OCR en heb ik meegedaan aan het Europees Kampioenschap. Hiervoor heb ik een kwalificatie moeten doen en daar had ik me geplaatst voor het EK. En heb ik het EK ook nog gewonnen.

Bij survivalruns is het echt technisch en langer klimmen. Dan ligt de nadruk echt op het klimmen. Bij OCR gaat het meer om het snelle lopen en zware, maar kortere obstakels waarbij het meer om armkracht gaat. Vind beide heel leuk om te doen.

Ik heb de sport nu drie jaar op hoog niveau gedaan en heb de druk er nu iets afgehaald en sta open voor nieuwe uitdagingen.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Ik heb eigenlijk mijn hele leven al gesport in wedstrijdverband. Oorspronkelijk kom ik uit het wedstrijdzwemmen. Door de Ultimate Fitness Challenge heb ik vooral ervaring opgedaan in de verschillende takken van sport. De survivalsport zelf is heel allround. Je moet hindernissen kunnen lezen, technisch goed onderlegt zijn en een goed doorzettingsvermogen hebben ook moet je een wedstrijd tactisch indelen.

Een wedstrijd is pas gedaan bij de finish. Ook al heb je vijf tot tien minuten voorsprong, dan kan dit op de finish nog anders zijn. Zo heb ik weleens meegemaakt dat ik ver achter lag en bij het laatste obstakel nog iemand heb ingehaald. En andersom helaas ook.

Welk evenement staat al lang op de planning? En waarom heb je deze nog niet gedaan?

Volgend jaar is er een Ultra Run, die wordt georganiseerd vanuit de survival bond. Dit is een driedaags evenement, waarbij elke survivalvereniging een etappe uitzet. Hier wil ik volgend jaar toch echt aan meedoen. Deze race wordt maar één keer in de vier jaar gehouden en de vorige keer heb ik niet mee kunnen doen, omdat dit niet paste in mijn trainingsschema.

Daarnaast ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik wil volgend jaar graag een trailrun in de bergen doen van richting de 40 kilometer. Misschien ook wel een aantal adventure races.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Ik denk toch dat ik nog wel een keer met mijn nicht samen wil trainen. Dit is Ireen Wüst.

We komen hier eigenlijk nooit aan toe, omdat zij ook een heel druk schema heeft.

Voor het WK ben ik ook bij haar langs geweest om dingen door te nemen, maar toen bleek dat er in onze voorbereidingen niet heel veel verschil zit. Behalve dat zij overdag tussen de trainingen door kunnen rusten en herstellen..

Naast mijn trainingen heb ik nog een baan en een zoon van 8 jaar die ook de nodige aandacht verdient.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Nee, ik loop mijn wedstrijden vaak zonder horloge en vooral op gevoel. Bij mij missen er dus veel activiteiten dan er weer gegeven worden.

Voorheen hield ik al mijn training wel bij, maar nu luister ik vooral naar mijn lichaam. Wanneer mijn rusthartslag wat hoger is, zorg ik dat ik wat extra rust pak.

 

sporter van de maand lisan de vries
 

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Bijna alle soorten schoenen. Van hardlopen, tot trail en fitness. Verder heb ik ook shirts van Inov-8. Mijn favoriete schoen is de X-Talon 210. Die is superlicht en hier loop ik heel fijn op. Met deze schoen heb je veel grip en hij blijft mooi ligt als je uit het water komt.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Een goede pasvorm, omdat schoenen vaak ook nat worden. Een goede waterafvoer en grip. Het comfort en de steun vind ik op de weg juist belangrijker. Per activiteit kunnen de eigenschappen dus verschillen.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Het moet niet te wijd zijn, sneldrogend, goede pasvorm ook als het nat is. Ook vind ik zakken erg handig om spullen mee te nemen. Voor het shirt ook een goede pasvorm, ademend en van lichte materialen.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Oei.. ik denk omdat ik een allround sporter ben en eigenlijk vele sporten wel aankan. Ik ben niet gespecialiseerd in één ding, maar ik kan overal wel op redelijk niveau mee komen.

sporter van de maand inov-8

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl