Sporter van de maand – Max van Thiel

De sporter van de maand is Max van Thiel. Hij is actief in survival en trailrunning en liep onlangs de 51 kilometer van de Eiger Trail. Ook deed hij mee aan de Ultra Survival Run, waar hij in contact kwam met de fysieke en mentale uitdagingen die de sport biedt.

 

Naam
Max van Thiel

Leeftijd
27 jaar

Sport
Survival en trailrunning

Werk
Personal trainer bij een eigen suvivalclub U-Base in ’s Hertogenbosch

“Bij de Eiger vragen mensen niet naar je tijd, maar hoe het ging”

 

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Afgelopen weekend heb ik de 51 kilometer van de Eiger Trail gelopen. Ik heb het misschien wel onderschat, want zonder obstakels heb je toch veel meer afwisseling. Vanaf januari ben ik gaan trainen en dit ging dan door mijn survivalseizoen heen. Ik begon er wat lange survivalruns bij te doen. Daarmee kon ik mooi kilometers maken. Als training heb ik tot 30 kilometer gelopen en heb voor het eerst in mijn leven een marathon gelopen. Nu een week herstellen en dan ga ik mij weer focussen op het survivalseizoen. In september doe ik nog mee aan de N70 Trail. Deze route kan ik wel dromen, hier heb ik veel getraind en eerder al meegedaan aan de Marikentrail.

Ook heb ik een keer een Iron Viking van 42 kilometer gelopen. Dit kun je niet vergelijken met de Eiger.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

De Ultra Survival Run (USR). Dit was echt een teamprestatie door het hele land heen. Hier heb ik vooral leren afzien. Het seizoen hierna ben ik gestart met mijn kwalificatieruns en in 2017 met de KSR competitie, omdat het zowel fysiek als mentaal erg uitdagend is.

Wat ik sindsdien vooral anders ben gaan doen is het indelen van trainingen. Ik ben vroeger best wel veel geblesseerd geweest, maar kijk nu altijd naar mijn rusthartslag om te kijken of ik extra rust nodig heb. Het niet meer moeten trainen, maar gewoon lekker trainen. In het begin ben je vooral gericht op prestatie, maar dan schiet je op gegeven moment je doel voorbij waarom je uiteindelijk bent gaat sporten. Het moet wel leuk blijven.

De reden waarom ik de Eiger ben gaan lopen is om te ervaren hoe het is om helemaal bij het begin te beginnen. Zodat ik zelf ook kan ervaren hoe het is. Bij survival ben je bezig met je tijd en snel finishen. Mensen vragen op gegeven moment niet meer, hoe ging het, maar mensen vragen, ben je tevreden. Bij de Eiger vragen mensen niet naar je tijd of ben je tevreden, maar hoe ging het.

Welk evenement staat al lang op de planning?

Ja ik heb er nog wel één. Ik ga samen met mijn maatje de Transalpine. Hij heeft al veel ervaring met het trailrunnen. Verder heb ik nog niet echt iets in mijn hoofd zitten om te gaan doen.

Ik pas sinds twee jaar echt serieus bezig met een sport. Vroeger heb ik wel veel verschillende sporten gedaan, waaronder redelijk hoog gevolleybald. Bij atletiek hebben wij weleens een presentatie gekregen van Guus Hoogmoed en die zei dat ik eens een atletiekvereniging moest opzoeken. Dan moest ik ver fietsen voor een training en ik had ook veel andere dingen te doen. Daar heb ik nog wel eens spijt van.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Daphne Schippers, toen zij de 200 meter won op het WK in 2015, heb ik met tranen in de ogen zitten kijken. Ik volgde toen op de achtergrond, hoe zij zich had voorbereid. Hier zou ik heel graag een keer mee willen trainen. De aanpak, manier van denken en waarom bepaalde beslissingen worden genomen.

Bij het zilver in Rio kan ik mij de emotie goed voorstellen. Wanneer je op het podium staat en je bent tweede, heb je net verloren en de nummer drie is juist blij dat hij het podium heeft gehaald.

Sporten is emotie en daar horen de reacties bij. Op het CIOS zei mijn conditietrainer, Jack Belt: “winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.” Dit is mij altijd bij gebleven. Een winnaar zegt gefeliciteerd en denkt gelijk aan wat hij de volgende keer beter kan doen. Een verliezer zoekt naar excuses bij de omgeving.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Ik houd zeker niet alles bij. Tijdens de survivaltraining kan ik het horloge niet eens om houden. Ik gebruik het horloge om de rusthartslag te meten. Wanneer mijn rusthartslag te hoog is, betekent dit dat ik rust moet pakken. Hier zit voor veel mensen een les. Eigenlijk heb ik mijn horloge om hem niet te gebruiken.

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Ik gebruik de Stormshell en de Racepant. Qua schoenen gebruik ik de X-Talon 210 voor de wedstrijden. In het verleden heb ik heel veel de Mudclaw 300 gebruikt. Ik heb ook de Terra Ultra G 260. Deze hebben 0 millimeter heeldrop en hier wil ik volgend seizoen veel trails op gaan lopen.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Gewicht, een schoen moet licht zijn. Bij Inov-8 staat altijd mooi het gewicht weergegeven. Vochtafvoer, vooral voor suvival. Ik heb met Inov-8 altijd het idee dat ik veel contact het met de grond onder de schoenen.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Kleding moet ademend zijn. De Stormshell houdt weer en wind buiten en in de winter heb je hier met een goede base layer voldoende aan. Kleding moet gelijk goed zitten.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Goede vraag.. moeilijk om over jezelf te zeggen. Ik breng mensen graag met sport in contact, zowel fysiek als mentaal. Ik wil mensen laten bewegen en ik denk dat dit erg belangrijk.

 

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl