Sporter van de maand – Michel van Dongen

michel-inov8-orientatielopen

De sporter van de maand is Michel van Dongen. Hij is actief in veel verschillende sporten, maar heeft een grote liefde voor oriëntatielopen. Hij was misschien wel de eerste, die zijn wedstrijden bij het oriëntatielopen liep op Inov-8, sinds 2008. Wil je zelf een keer een oriëntatieloop proberen? Kijk dan op de site van de NOLB.

 

Naam
Michel van Dongen

Leeftijd
43 jaar

Sport
Oriëntatielopen.

Vroeger heb ik veel survivalruns gelopen en naast oriëntatielopen loop ik zo nu en dan ook een trailrun, zit ik met regelmaat op de mountainbike, doe ik wel eens mee aan een adventurerace, loop ik graag een rondje over de golfbaan en doe ik aan yoga.

Werk
Officier bij de LO&Sportorganisatie van de Landmacht en binnen mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van onze interne LO&Sportopleidingen.

 

Het met elkaar sporten, ondanks dat je tegen elkaar sport is belangrijk.

 

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Om 1 specifieke sportprestatie te benoemen vind ik lastig, want ik heb al veel mooie momenten mee mogen maken en regelmatig op een podium gestaan. Zo heb ik laatst samen met twee andere teamgenoten het NK estafette gewonnen. Maar de meest bijzondere sportprestatie of ervaring was toch wel de selectie voor en deelname aan de militaire wereldspelen in Korea (2015). Deze militaire wereldspelen kun je vergelijken met de Olympische Spelen, maar dan voor militaire sporters. Anders dan een regulier militair wereldkampioenschap was dit toernooi groots opgezet en deden er, verdeeld over 24 sporten, 8000 atleten uit 110 verschillende landen mee. Qua oriënteren was het lastige aan Korea, dat wij als team geen idee hadden wat voor soort terrein en kaarten we konden verwachten en dat maakte het lastig om jezelf specifiek voor te bereiden.

Mijn beste wedstrijd heb ik wat dichter bij huis gelopen; op de Leusderheide tijdens het militaire kampioenschap in 2017. Ik kwam dat jaar terug van een zware rugblessure en door het gestructureerde trainingsprogramma voelde ik mij fysiek erg sterk. Het feit dat ik eindelijk weer voluit mocht lopen maakte dat ik super gemotiveerd was en heel veel zin had in deze wedstrijd. Tijdens de wedstrijd lukte het mij om een constante focus te behouden, maakte ik de juiste routekeuzes en liep in een flow de posten ‘strak’ aan. Uiteindelijk eindigde ik ruim 2 minuten voor de nummer twee. Bij het uitlezen van mijn registratiechip bleek echter 1 post niet te zijn geregistreerd en werd ik gediskwalificeerd! In eerste instantie een enorme teleurstelling, maar achteraf durf ik te zeggen dat ik technisch gezien 1 van mijn beste wedstrijden heb gelopen.

Hoe ziet jouw optimale wedstrijdvoorbereiding eruit?

Volgens mij heb ik geen vaste ‘rituelen’, maar ik vind het wel prettig om ’s morgens te ontbijten met een bakje koffie en een flinke kom kwark met vers fruit en stukjes vijgen. Ik vind het heerlijk om voor de wedstrijd met iedereen te kletsen en dribbel vervolgens richting de start. Maar op het moment dat ik het eerste startvak in stap en mijn elektronische sleutel clear, begin ik mij te concentreren op mijn taak. Vervolgens pak ik mijn postomschrijving, zet ik mijn GPS-horloge aan en kijk ik nog eens goed op mijn kompas waar het noorden is. Op deze manier kan ik bij de start meteen mijn kaart oriënteren en gefocust beginnen aan de wedstrijd.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Voordat ik naar het CIOS ging, heb ik veel gejudood. Hier heb ik veel geleerd over vallen én opstaan (letterlijk en figuurlijk), respect te hebben voor andere sporters en ben ik zelfverzekerder geworden. Het met elkaar sporten, ondanks dat je tegen elkaar sport vind ik nog steeds erg belangrijk. Tijdens een oriëntatieloopwedstrijd mag je elkaars concurrent zijn, maar na de wedstrijd is het mooi om met elkaar over de race te discussiëren. In de survivalsport heb ik met name geleerd om af te zien en mij niet af te laten schrikken door slechte weersomstandigheden en ruw terrein.

Het mooie aan oriënteren is dat je aan de start een gedetailleerde kaart krijgt met jouw route. Deze route moet je in de juiste volgorde af leggen, maar hoe je bij de posten komt mag je zelf bepalen (dwars door het bos of over de paden). Doordat je start met een tijdsinterval kun je niet zomaar achter elkaar aanlopen; je moet dus echt jouw eigen plan maken.

Ook tussen oriëntatielopen en golf zitten meer overeenkomsten dan je zou verwachten. Bij beide sporten speel je tegen jezelf, want jij bent immers de enige die je de schuld kan geven van een fout. Als je bijvoorbeeld jouw golfbal in de ‘rough’ hebt geslagen, moet je vanaf daar een nieuwe strategie bedenken om weer terug op de ‘fairway’ te komen. Bij oriënteren werkt het net zo; elke keer als je een fout maakt moet je een nieuwe strategie bedenken om toch bij de juiste post te komen.
Vervolgens harder slaan of lopen om je fout te compenseren werkt bij beide averechts. Het is dus heel belangrijk om een fout te ‘parkeren’ en jezelf weer te focussen op jouw taak.

Welk evenement staat al lang op de planning?

Na de militaire wereldspelen in Korea, ben ik coach van het militaire team geworden en dit jaar (4 jaar later) staan in oktober de 7de militaire wereldspelen in China op het programma.
Het afgelopen jaar stond voor mijn atleten in het teken van kwalificeren en opwerken naar dit evenement en zoals het er nu naar uit ziet zal ik naast mijn rol als coach ook zelf aan de wedstrijden deelnemen.

In China lopen we drie verschillende disciplines: middle distance, long distance en estafette. We beginnen met een middle distance en deze wedstrijd heeft een lengte van ongeveer 6 kilometer met een geschatte winnaarstijd van 25 minuten. De dag erop wordt de long distance gelopen (lengte ± 14 km en 70 minuten), waarna we een rustdag hebben. Op de 4de dag loop je in een team van 3 personen de estafette en hierbij loopt iedere loper ongeveer 8 km.
Deze afstanden zijn trouwens gemeten in een rechte lijn en lopen vanzelfsprekend niet over paden.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Met Timo Sild, een elite oriëntatieloper uit Estland. In 2013 heb ik samen met hem in een mixed team gezeten en naderhand hebben we altijd goed contact gehad. Ik zou graag een keer een week met hem mee trainen, zodat ik kan leren hoe hij periodiseert naar belangrijke wedstrijden. Daarnaast ben ik ook benieuwd hoe hij zijn routekeuzes maakt in onbekend terrein, welke kenmerken in het bos gebruikt hij om te navigeren en hoe hij door het terrein loopt..

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Strava??

Zelf gebruik ik wel de Garmin Connect app in combinatie met mijn Fenix 5 en registreer ik mijn trainingen in Attackpoint. Verder gebruiken wij in ons team het programma splitsbrowser en 3DRerun om onze trainingen en wedstrijden te analyseren.

 

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Oei, dat is echt een waslijst aan (met name) schoenen. In 2008 kocht ik mijn eerste Inov-8 paar en vanaf 2010 ben ik voor het eerst op de Oroc’s gaan lopen. Oriëntatielopers zijn redelijk conservatief, waardoor iedereen in eerste instantie zei dat ik hiermee geen grip zou hebben, maar momenteel lopen binnen de ploeg en in Nederland heel veel mensen op Inov-8.
In 2013 liep ik voor het eerst op de X-Talon 190 en na bij 20 paar verschillende soorten Inov-8 schoen loop ik op dit moment weer veel van mijn trainingen en wedstrijden op de knal oranje X-Talon 210.
Qua kleding is Inov-8 minder geschikt voor oriëntatielopen, omdat deze kleding heel licht en minimalistisch is terwijl je voor oriëntatielopen juist een scheur-vaste stof nodig hebt. Voor de looptrainingen of sprintwedstrijden in de stad zijn de korte loopbroekjes wel uitermate geschikt.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Een goede grip is eigenlijk het belangrijkste voor mijn sport en het profiel in combinatie met het sticky rubber van Inov-8 is erg goed. Verder vind ik een lage hieldrop en soepele zool belangrijk, zodat ik dicht bij de grond sta en minder kans heb om mijn enkels te verzwikken. Als laatste moet de buitenkant stevig zijn voor het ruige terrein.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Voor oriëntatieloopwedstrijd moet het luchtig en sterk zijn.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Oei, dat vind ik lastig om te zeggen, want alle mensen die dedicated met hun sport bezig zijn gun ik deze titel. Maar misschien ben ik toch een beetje uniek, omdat ik al bijna 12 jaar het merk omarm en nog steeds met veel plezier de schoenen meeneem naar al mijn oriëntatieloop wedstrijden in binnen- en buitenland.

 

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl