Sporter van de maand – Ronny ter Horst

sporter-van-de-maand-ronny-ter-horst

De sporter van de maand is Ronny ter Horst. Hij doet al jaren fanatiek aan survivalrunning en draait mee in de Nederlandse top.

Naam
Ronny ter Horst

Leeftijd
32 jaar

Sport
Survivalrunning

Werk
Boswachter bij Stichting Gelders Landschap en Kasteelen

 

De belangrijkste les is: zorg dat je plezier houdt in de sport!

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Dat zijn een aantal overwinningen en podiumplekken die ik de afgelopen jaren heb behaald. De wedstrijden worden op het laatste moment beslist. Dan maakt het niet zoveel uit of het om de overwinning of de tweede of derde plek gaat. Het is dan vooral de strijd in de wedstrijd en de laatste hindernis, die de wedstrijd mooi maakt.

Het mooiste aan de sport is de afwisseling. Je gebruikt fysiek je hele lichaam en daar komt ook nog het mentale aspect bij kijken. Fouten maken kost je veel tijd in een wedstrijd. Het is erg verschillend hoeveel uur ik per week besteed aan de sport. De afgelopen periode heb ik 7 dagen per week getraind voor het NK. Na zo’n periode zakt dat weer iets en ga ik vier keer per week trainen om een beetje op niveau te blijven.

Ik doe al vanaf mijn 13e aan survivalrunning en kan de laatste 10 à 12 jaar in de top van Nederland meedraaien. Mijn mooiste sportmoment in al die jaren is mijn 3e plek op het NK in Gendringen in 2014. Ook toen heb ik enkele maanden naar het NK toe getraind. In de week voorafgaand aan het NK kreeg ik de griep en heb ik enkele dagen in bed gelegen. Tegen beter weten in, ben ik toen toch van start gegaan.

Zoals verwacht moest ik de kop na een kilometer of twee al laten gaan. Ik viel toen terug naar plek 5 in de wedstrijd. Na een technische hindernis ben ik toen toch weer opgeklommen naar de 3e plek en kwam mijn neef Jochem Bruggink achter mij aan. Hij lag op dat moment op kop in een andere wedstrijdklasse en had enkele minuten voorsprong. Toen hij hoorde dat ik op dat moment nog 3e lag in de wedstrijd heeft hij me mentaal door het 2e deel van de wedstrijd getrokken door bij me in de buurt te blijven. We zijn samen over de finish gekomen Jochem als 1e op de lange afstand en ik 3e op de middellange afstand. De ontlading die daarop volgde bij ons beiden was groot. Helaas werd ik toen geen kampioen maar vanwege de omstandigheden toch een fantastisch sportmoment.

Hoe ziet jouw optimale wedstrijdvoorbereiding eruit?

De optimale voorbereiding train ik met schema’s en houd ik mij hier goed aan. Mentaal weet ik dan ook dat ik fit en sterk ben op het juiste moment. Dit houd ik dan een paar maanden vol en dan moet het gas er weer even af. Op de wedstrijddag pak ik rustig mijn spullen en reis ik het liefst samen met mijn vrouw naar de wedstrijd. De hele ochtend rust in mijn hoofd en bezig zijn met de wedstrijd vind ik het belangrijkst.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Het meeste leer je natuurlijk van de fouten. Bijvoorbeeld de fouten in de hindernissen. Dat je de focus niet moet verliezen. In de survivalsport kun je in de laatste kilometer veel verliezen of goedmaken.

Ik denk dat ik vooral veel heb aan de ervaring door de jaren heen. Dit zijn allemaal kleine leermomenten die je door de seizoenen heen meemaakt. De belangrijkste les is: zorg dat je plezier houdt in de sport! Als je het plezier niet houdt, dan is het op gegeven moment over. Je kunt wel 7 dagen per week gaan trainen, maar zonder plezier houd je dit niet vol.

Welk evenement staat al lang op de planning? En waarom heb je deze nog niet gedaan?

Niet specifiek in de survival. Er zijn naast surivival heel veel sporten die mij mooi lijken, maar als ik een sport ga doen wil ik het goed doen. Dat kost natuurlijk veel trainingsuren. Recreatief af en toe wat anders doen, vind ik wel leuk. Een skyrace lijkt mij nog een keer mooi om te doen voor de ervaring.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Daarvoor heb ik niet echt een voorkeur. Ik train nu met verschillende groepen en heb mensen om mij heen waarmee ik tot het uiterste kan gaan en mensen waar ik heerlijk mee kan trainen met de daarbij horende gezelligheid. Dit is denk ik dat dit ook heel belangrijk is bij het uitoefenen van sport.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Nee, ik heb niet zoveel met dat soort gadgets. Ik gebruik puur mijn sporthorloge om de resultaten met mijn trainer te kunnen delen.

 

 
 

Welke producten van Inov-8 gebruik je? Aan wie zou je deze producten aanbevelen?

Van Inov-8 gebruik ik hoofdzakelijk de schoenen. De X-Talon 210 gebruik ik voor mijn wedstrijden. Vooral de grip is hiervoor heel belangrijk. Voor de trainingen heb ik een wat zwaardere schoen zoals de X-Claw 275. Voor op de weg heb ik de Roadtalon 240 en voor de snelle intervaltrainingen de F-Lite 195.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

De grip en de pasvorm vind ik erg belangrijk. Voor de training is comfort belangrijker. Voor de wedstrijden een lichte schoen met veel grip met goede waterafvoer.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

De kleding moet lekker zitten en een goede pasvorm hebben.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Door de tijd dat ik deze sport al uitoefen, dat ik nu ruim 10 jaar in de top mee draai en veel mensen stimuleer om plezier in de sport te hebben. Ik denk dat heel veel mensen deze titel verdienen.

 

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl