Sporter van de maand – Stijn Elferink

inov-8-sporter-van-de-maand-1

De sporter van de maand is Stijn Elferink. Vanuit survivalrunning, waar hij 7 keer Nederlands Kampioen werd op verschillende afstanden, richt hij zich nu meer op hardlopen en trailrunning.

 

Naam
Stijn Elferink

Leeftijd
32 jaar

Sport
Hardlopen, trailrunning en survivalrunning.

Werk
Fysiotherapeut

 

“Het mooiste aan survivalrunning is de compleetheid van de sport. Het is buiten spelen!”

Wat is jouw mooiste sportprestatie?

Vorig jaar ben ik op alle drie de afstanden binnen de survivalsport Nederlands Kampioen geworden. Dat is voor het eerst dat dit door een man is gedaan en daardoor een unieke prestatie waar ik erg trots op ben. In totaal ben ik zeven keer Nederlands Kampioen geworden, waarvan 4 keer de lange afstand, 2 keer de korte en 1 keer de middenafstand. Ik begon op mijn 19e steeds fanatieker te worden met de survivalsport en ben serieuzer gaan trainen. Vanaf midden twintig is dat echt goed gaan lopen en begon vooraan mee te doen en zelfs prijzen te pakken. Het mooiste aan survivalrunning is de compleetheid van de sport. Het lekkere buiten zijn in de natuur, maar ook de combinatie van het werken met je onderlijf en je bovenlijf. Het is eigenlijk een zware interval met een combinatie tussen je duurvermogen en intensiteit. Het is buiten spelen! Sporter van de maand.

Hoe ziet jouw optimale wedstrijdvoorbereiding eruit?

Mijn ideale wedstrijdvoorbereiding begint drie maanden voor de wedstrijd waarmee je naar het piekmoment traint. Hardlooptrainingen, intervaltrainingen, duurlopen, hindernistrainingen, krachttrainingen waarbij je toewerkt naar een piekmoment. Twee à drie weken van tevoren begin je met taperen. Dan neemt de intensiteit en het volume van de trainingen af en ga je kortere prikkels doen. Zodat je op het wedstrijdmoment helemaal bent uitgerust en er mentaal ook helemaal klaar voor bent.

Ik ben nooit echt een ochtendmens geweest, maar op de wedstrijddag sta ik vroeg op. Dan begin ik met het lichaam opwarmen met klein stukje loslopen of wandelen. Drie uur van tevoren goed eten en mentaal voorbereiden. Een hardloopwedstrijd is mentaal heel anders en een kortere prikkel. Hierdoor is een hardloopwedstrijd laagdrempeliger dan een survivalwedstrijd. Als je bij een survivalwedstrijd één fout maakt, kun je veel tijd verliezen.

Van welke sportervaring heb je veel geleerd?

Van de momenten die het minst goed gaan, waarbij je jezelf mentaal echt tegen komt. Je leert wat er met je gebeurt op de momenten dat het niet loopt. Wedstrijden waar je een rotgevoel aan overhoudt, leer je het meest van. Daar baal ik dan van, maar dit probeer ik om te zetten naar iets positiefs. Iedereen valt weleens, maar dan heb je de keus of je blijft liggen of weer opstaat en leert van je fouten.

Vooral van het mentale en psychische spel binnen survivalrunning heb ik veel geleerd. Hoe langer een wedstrijd duurt, hoe meer het mentale aspect gaat spelen. De druk van het op kop lopen en dan ga je slordigheden vertonen, bijvoorbeeld bij het klimmen. Je moet dan echt je rust bewaren en blijven focussen. Dit wordt steeds moeilijker als je vermoeid raakt.

Vorig jaar ging dit een keer mis door de kou waardoor ik het vertrouwen in mijn lichaam verloor. Dan ga je fouten maken waardoor je een wedstrijd verliest.

Welk evenement staat al lang op de planning? En waarom heb je deze nog niet gedaan?

Ik heb ambitie in trailrunning. Ik ben net vader geworden, dus qua tijd is dit nu wat lastiger. Sporter van de maand.

Geen specifieke wedstrijd, maar een marathon afstand in de Dolomieten of de Alpen lijkt me geweldig.

Met wie zou je een keer samen willen trainen?

Ik volg ook de Inov-8 ambassadeurs en ik zou heel graag met Damian Hall trainen, dat is echt een baas. Ook Kilian Jornet is voor mij op hardloopgebied echt een held. Hoe hij omhoog loopt, waarbij het eruit ziet of hij gewoon een duurloop aan het doen is. Als ik als fysiotherapeut zie hoe zij bewegen, dat is super.

Wat niet op Strava staat is niet gebeurd, geldt dit ook voor jou?

Nee, ik vind het altijd een beetje een ‘pikken vergelijker’ app. Zo van, kijk mij eens hard gaan of kijk mij eens ver lopen. Ik houd wel alles bij in mijn Garmin App. Ik vind de trainingsgegevens wel interessant, maar sla hier niet in door. Sporter van de maand.

Welke producten van Inov-8 gebruik je?

Veel, heel veel paren schoenen. Dit varieert van trailschoenen, tot survivalschoenen en een wegschoen. Momenteel gebruik ik vaak de Roadclaw 275 voor trainingen en de Road Xtreme 220 voor wedstrijden. Voor mijn trailruns de Trailtalon 275 voor survivalwedstrijden en de korte crossloopjes de X-Talon 210. Voor trainingen mag een schoen van mij meer comfort hebben.

Qua kleding gebruik ik de Protec-Shell en de Race Pant voor wandelen en hardlopen. Nu heb ik ook de Thermoshell en die gebruik meer als tussenjas.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportschoenen?

Het gevoel als je gaat lopen. Ik heb al met veel merken gelopen, maar ik vind Inov-8 verreweg het fijnst.

Verder vind ik ruimte in de voorvoet belangrijk en een goede aansluiting rondom de hiel en de wreef. De schoen moet de afwikkeling van de voet volgen en niet andersom.

Wat vind je de belangrijkste eigenschappen van goede sportkleding?

Licht en een goede pasvorm. Inov-8 is gemaakt voor duursporters en sluit perfect aan op het lichaam, bijvoorbeeld het Trail Short en het Singlet.

Waarom verdien jij de titel ‘Inov-8 sporter van het jaar’?

Dat vind ik echt niet belangrijk, zo ga ik mezelf niet neerzetten. Ik ben niet het type dat zichzelf de hemel in prijst. Iedereen heeft zo zijn eigen doelen. Het belangrijkste is dat je door sporten en fit blijven trots op jezelf kunt zijn als je weer van de bank af bent gekomen om te trainen.

 

inov-8 sporter van de maand 4 inov-8 sporter van de maand 5 inov-8 sporter van de maand 7
 

 

hardlopen, inov-8, sporter van de maand, surivalrunning, trailrunning

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl