Trail des Hautes Fagnes

Onze ambassadeur Arne Heirbaut deed in september mee aan de Trail des Hautes Fagnes, waar het Belgisch Kampioenschap Trail werd georganiseerd. Hieronder lees je een uitgebreid wedstrijdverslag.

“Het plateau van de hoge venen is één van de laatste stukken wildernis in de Benelux. De bodem is extreem voedselarm, de winters arctisch. In het desolate oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte. Het hemelwater dat op het dak van België valt en later weer uit de turfbodem sijpelt, wordt verzameld in kleine beekjes. Naarmate die samenvloeien en aanzwellen als ze de flanken van het hoogplateau afdalen, ontstaan echte bergbeken. De woeste valleien van onder andere de Trôs Marets, Warche en Bayehon, zijn vaak oogverblindend mooi.”

Trail des Hautes Fagnes – Belgisch Kampioenschap Trail

In die prachtige setting, in de mooiste uithoek van België, vond recent het Belgisch Kampioenschap trailrun plaats over 40 kilometer. Bezaaid met wortels, stenen en, door de recente regen, eindelijk ook modder. Een episch en waardig strijdtoneel voor een kampioenschap. Trailrunning heeft geen sterke federatie, die instaat voor de organisatie van wedstrijden, of deze coördineert. Het is de passie en visie van trailrunners zelf, die hen aanspoort om een wedstrijd te organiseren.

Vaak om andere trailrunners hun regio en speeltuin te laten ontdekken. Wanneer die speeltuin dan zo indrukwekkend is, groeit het deelnemersveld van de wedstrijd. Zo is de Trail des Hautes Fagnes jaarlijks een afspraak waar voldoende grote namen aan de start staan, om er een wedstrijd op hoog niveau van te maken. Ken dan aan die wedstrijd het Belgisch Kampioenschap toe, en misschien was dit wel de sterkst bezette wedstrijd van het jaar in België.

Vliegende start

Dat sterke deelnemersveld resulteerde in een vliegende start. De eerste 5 kilometer werden afgelegd in iets meer dan 17 minuten door de eerste lopers, en in 17 minuten en 35 seconden door mijzelf. Best wel handig om op die manier een voorsprong te nemen op je beoogde gemiddelde, zolang ik mijn eigen benen maar niet opblies, zoals een week ervoor in de start van de Houffaraid. Gelukkig parkeerde ik niet op de eerste echte helling en hield ik goed stand op een 11e-12e plaats.

Het stuk dat volgde is een prachtige trail hoog boven de Warche richting het kasteel van Reinhardstein. 3 jaar geleden nam ik ook al eens deel aan deze wedstrijd. Het parcours was toen anders, met deze trail later in de wedstrijd. Maar ik herinner me nog levendig hoe ik hier toen compleet stilstond. Nu was ik sterk op de hellingen en vol vertrouwen op de wortelpassages met mijn nieuwe Trailroc 280 met Graphene Grip. De schoen zit strak rond je voet, meer demping, maar toch met voldoende gevoel voor de ondergrond. Love it.

Overleven

Na Reinhardstein ging het parcours richting de skipiste van Ovifat, om vervolgens via enkele heerlijke trails de richting van de Bayehon uit te gaan. Op dat moment hadden we zo’n 20km gelopen, maar helaas al het grootste deel van de hoogtemeters gelopen. Wat volgde waren prachtige trails over het plateau van de hoge venen. Ik had mijn kaarten maximaal uitgespeeld op het eerste deel, nu zou het overleven worden. Dat overleven ging best wel goed, enkele plaatsen verloren toen een groep van zo’n 5 lopers mij oppeuzelde op een vlak stuk. Nadien nog 1 plaats verloren meer op het einde van de race.

Aan de finish ben ik 18e, in een trail die voor mij het mooiste parcours kan bieden van de Benelux. Boordevol prachtige en technische trails in een adembenemende omgeving. Niet de zwaarste wedstrijd. Niet het meeste hoogtemeters. Niet de steilste of de snelste. Wel de meest elegante trail die je in de lage landen kan vinden, om te racen of te genieten, aan jou de keuze.

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl