Wouter Huitzing

Lees hieronder alles over onze ambassadeur Wouter Huitzing. Volg hier alle ontwikkelingen van Wouter en lees al zijn wedstrijdverslagen.

Pieterpad FKT 2019

Pieterpad FKT 2019 (video)

Omschrijf jezelf in één zin.

Verslaafd aan duursport!

In welke sporten ben je actief?

Ik ben wereldwijd actief als Adventure Racer. Van korte (8 – 24 uurs) wedstrijden in Nederland tot World Series wedstrijden tot maximaal 5 dagen overal ter wereld. Daarnaast ben ik sinds enkele jaren regelmatig bezig met het lopen van Ultra-trails. Hierbij beperk ik mij momenteel vooral tot Nederland en Engeland, andere landen zijn er nog niet van gekomen.

Wat zijn je beste resultaten?

Ik heb 3 keer het Nederlands Kampioenschap Adventure Racen gewonnen. In 2017 ben ik met mijn Zwitserse Adventure Race team 13de geworden op het WK en in 2018 zijn we 15de geworden. Daarnaast heb ik in 2018 de 180km lange Spine Challenger winter ultra-trail gewonnen en in 2019 ben ik 2de geworden. In Nederland was ik in 2018 2de op de 60km Vuurtorentrail.
Tevens heb ik dit jaar een Guiness Book World Record neergezet door in 4 dagen en 2 uur het hele Pieterpad (498km) van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht te lopen.

Wat is je belangrijkste race tot nu toe?

Elke race is belangrijk, alleen sommige zijn belangrijker. Het winnen van de Spine Challenger in 2018, waarbij ik het parcours met 2 uur aanscherpte, opende mijn ogen dat ik ook internationaal mee tel. Het was pas mijn 2de Ultra-trail, maar ik had er maanden op gefocust en zeer hard getraind. Het feit dat je dan op zo’n wedstrijd, in de winter en in de bergen van Engeland, de winst kan pakken. Dat is heel bijzonder geweest.

Daarnaast was het heel bijzonder om dit jaar het Pieterpad in 4 dagen en 2 uur te lopen. Het was een zeer emotionele en intense beleving. Mijn vrouw en vrienden van ons gingen mee als mijn supportcrew en daarnaast kwamen er vele bekenden en onbekenden mij tijdens mijn record poging opzoeken om mij te ondersteunen. Dat zoveel mensen dag en nacht mee liepen en mee leefde dat heeft veel met mij gedaan. Dat was wel de mooiste sport beleving die ik heb meegemaakt.

Hoe vaak train je gemiddeld per week?

Ik train gemiddeld tussen de 10 en 15 uur per week. Afhankelijk van welke en wat voor wedstrijd er aan komt verleg ik mijn focus op wat ik train. Komt er een ultra aan, dan is het voornamelijk veel kilometers maken op de weg, op de trails en hoogtemeters op de loopband op herhalingen op heuveltjes. Heb ik een adventure race, dan verschuift de focus naar Mountain Biken en kajakken, ik weet dat ik het loopgedeelte dan wel aan kan. Naast mijn reguliere training doe ik ook nog regelmatig krachttraining in de fitness en probeer ik 1 keer per week een lesje yoga of pilates mee te pakken. En thuis heb ik op zolder een matje liggen om rek en strek oefeningen te doen wanneer ik tijd over heb.

Wat is je favoriete training?

Buiten zijn in de natuur in de vroege ochtend of de nacht. Dat is vaak zo’n mooie beleving. Helaas, woon ik midden in het Groene Hart en moet ik meestal gewoon mijn kilometers maken in de polder. Dat kan ook mooi zijn, maar liever ga ik naar de Posbank, de Utrechtse Heuvelrug of met grondmist over de Veluwe of Amsterdamse Waterleidingduinen struinen.

Wat is je favoriete afstand?

Hoe langer hoe beter, dan gaat het minder om snelheid maar mee om duur vermogen en efficiënte handelingen. Dan heb je tenminste ook nog de mogelijkheid om rond te kijken en alles om je heen in je op te nemen. Ook geeft het de mogelijkheid om de andere deelnemers te spreken, meestal is alles heel gemoedelijk en haken mensen vanzelf langzaam af als ze moe of minder efficiënt worden. Dit is wat vriendelijker in tegenstelling tot de korte afstanden waar je probeert je tegenstander te breken.

Wat doe je wanneer je niet traint?

Rusten! Daarnaast breng ik graag tijd door met mijn vrouw, familie en vrienden. Ik ben dol op bord- en kaartspellen. En soms ga ik ook rustig wandelen.

Waarom Inov-8?

Het is een mooi, compleet merk. INOV-8 heeft alles wat een trailer nodig heeft; schoenen, kleding en racevests. Daarnaast ben ik erg te spreken over de gedachte achter INOV-8 dat alles zo licht en efficiënt mogelijk moet zijn. De schoenen hebben een supergrip en de juiste pasvorm voor mij, wat erg belangrijk is op de lange afstanden.

Wat is je favoriete product van Inov-8?

Dat is momenteel de Trailtalon 290, een schoen die op elke ondergrond uit de voeten kan. Tevens ben ik super enthousiast over INOV-8 Stormshell Jacket. Die jas is zo enorm licht dat je niet kan geloven dat die je beschermt tegen regen en wind in een storm, maar dat doet die wel. Een van de beste jassen die ik ooit heb gezien.

Over INOV-8

Inov-8 opereert in de extremiteiten van sport. U zult ons vinden in s'werelds meest veeleisende en avontuurlijke omstandigheden: alle soorten terreinen, veeleisende condities en hardcore workouts. Hoe onvoorspelbaar ook.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op info@hb-sports.nl